Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Συνέντευξη Στέλιου «Σαλβαδόρ» Παπαϊωάννου Μωρά στη Φωτιά




Δεν αρκεί να είμαστε δυνατοί και δραστήριοι σαν το πούμα , πρέπει να είμαστε και
έξυπνοι και χαλαροί , σαν το λαγό



Το όνομά σας είναι Μωρά στη Φωτιά και από ότι διάβασα είναι παρμένο από το Brian Eno  My baby is on fire.Δεν σας έχω ακούσει να το παίζετε σε live.Το έχετε τραγουδήσει ποτέ σε Live;Το έχεις σκεφτεί να το διασκευάσεις και να το συμπεριλάβεις σε ένα δίσκο σου;
Στέλιος Σαλβαδόρ: Πραγματικά το όνομά μας προέρχεται απ΄ το τραγούδι my baby is on fire του Brian Eno , το είχαμε ακούσει από το δίσκο 801 Live , μαζί  με το Τhird Uncle και το παίζαμε τα πρώτα χρόνια (84-86), στις περισσότερες συναυλίες μας , μαζί με άλλες διασκευές. Εδώ και 20 χρόνια όμως το πρόγραμμά μας , βασίζεται αποκλειστικά σε δικά μου τραγούδια και έτσι απουσιάζουν παντελώς οι διασκευές και μαζί μ΄ αυτές και το Μy baby is on fire , χωρίς να αποκλείεται βέβαια να το ξαναπαίξουμε στο μέλλον.

Γιατί τα album σας έχουν τόσο μεγάλες αποστάσεις;
Στέλιος Σαλβαδόρ: Η κυκλοφορία ενός δίσκου προυποθέτει την συνεργασία με μια δισκογραφική εταιρεία. Απο την έκδοση του πρώτου δίσκου (1987) ως την έκδοση του δεύτερου δίσκου (1999) μεσολαβεί  ένα πάρα πολύ μεγάλο διάστημα που είναι πολύ δύσκολο να σου εξηγήσω τους λόγους σε δυο γραμμές, όσον αφορά τα δισκογραφικά πάντως , σ΄ αυτό το διάστημα δεν ευοδώθηκε κάποια συνεργασία με δισκογραφική . Στη συνέχεια αναγκάστηκα να ιδρύσω εγώ τη Baby records τo 2004 , για να μη χρειαστεί να περάσει ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι απ΄το δεύτερο(1999) , στο τρίτο album(2005) είχα και την ευθύνη της εταιρείας , που δύσκολα τη συνδύασα εγώ με το δημιουργικό κομμάτι και μετά από τον τρίτο  στον τέταρτο(2011) , είχα να  εκδώσω το επετειακό Στέλιος Σαλβαδόρ Μωρά στη Φωτιά 20 χρόνια Live , στο Κύτταρο, που ήταν μια μεγάλη και δύσκολη παραγωγή , με καινούργιες ενορχηστρώσεις και γι αυτό άργησε λιγάκι και ο τέταρτος δίσκος. Μη ξεχνάς επίσης ότι είμαι και ο ίδιος που κλείνω τις συναυλίες, ελλείψει ομάδας λοιπόν που θα «έτρεχε» όλα τα παραπάνω ώστε να μένουμε εμείς απερίσπαστοι στο δημιουργικό, εύλογα περνάνε αυτά τα μεγάλα χρονικά διαστήματα. Είναι  το ανθρωπίνως δυνατό που μπορεί να επιτευχθεί.

Το «Σαλβαδόρ» είναι το ψευδώνυμό σου , από πού προήλθε; Γιατί το όνομά σου είναι Στέλιος Παπαϊωάννου σωστά;
Στέλιος Σαλβαδόρ: Την περίοδο που ηχογραφούσα τον πρώτο δίσκο το 1987, αναζήτησα κάποιο ψευδώνυμο και μια κοπέλα μου πρότεινε το Σαλβαδόρ που προέρχεται από τον Σαλβαδόρ Πουίκ Αντίγκ ,έναν νεαρό Ισπανό που αποτέλεσε την τελευταία θανατική καταδίκη στην Ευρώπη , και έγινε από το καθεστώς του Φράνκο στην Ισπανία.

Πές μου για το Cougar babySmoking rabbit , γιατί επιλέξατε έναν τόσο περίεργο τίτλο; Ποια η σημασία του;
Στέλιος Σαλβαδόρ : το εξώφυλλο του δίσκου που έχει άμεση σχέση με τον τίτλο , δείχνει έναν λαγό να καπνίζει αμέριμνος το τσιγάρο του , απέναντι από ένα απειλητικό πούμα που αλλιώς λέγεται και cougar, που του δείχνει τα δόντια του. Θέλω  να δείξω ότι ο λαγός δε φοβάται το cougar, γιατί ξέρει ότι απλά είναι πιο έξυπνος και προεκτείνοντας και το νόημα της εικόνας αυτής θέλω να πω ότι δεν αρκεί να είμαστε δυνατοί και δραστήριοι σαν το πούμα , πρέπει να είμαστε και
έξυπνοι και χαλαροί , σαν το λαγό…

Πότε θα έχουμε ένα νέο δίσκο;
Στέλιος Σαλβαδόρ : Δεν μπορώ να τοποθετήσω χρονικά το πότε , πάντως γράφω καινούργια τραγούδια… Οι επόμενες συναυλίες μας είναι το Σάββατο 7 Ιουλίου στο δημοτικό Θέατρο Γαβαλιώτισσα στην Έδεσσα , την Παρασκευή 20 Ιουλίου στο συναυλιακό χώρο Δηβέλια στο Ωραιόκαστρο  Θεσσαλονίκης(7ο χλμ ), στις 28 Ιουλίου σ΄ ένα πολύ ωραίο Φεστιβάλ στο Καρλόβασι στη Σάμο, τη Δευτέρα στις 6 Αυγούστου στα Χανιά σε διήμερο Φεστιβάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου